Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kinderek zainspirowany został popularnym batonikiem. Przygotuj go na przyjęcie urodzinowe dla swojego dziecka!
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85253
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2543
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9986
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3995
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7109
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85253
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2543
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9986
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3995
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7109
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 24x24 cm. Nagrzej piekarnik do 175°C.
Schłodź serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej.
Oddziel białka od żółtek. Mikserem na najwyższych obrotach ubij białka ze szczyptą soli na pianę.
Nie przerywając miksowania, dodaj do piany po jednym żółtku, a następnie partiami wsyp cukier.
Wyłącz mikser. Partiami przesiej do piany mąkę i kakao. Wymieszaj składniki szpatułką.
Przelej ciasto do przygotowanej formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Od razu wyjmij ciasto z piekarnika.
Gdy całkowicie wystygnie, przekrój je na 2 blaty i nasącz ostudzoną herbatą.
Przygotuj karmel. Wsyp do rondelka cukier i wlej wodę. Podgrzej zawartość rondelka na średniej mocy palnika. Nie mieszaj w trakcie podgrzewania. Gdy cukier rozpuści się i przyrumieni, wyłącz palnik. Powoli wlej do rondelka śmietanę, a następnie dodaj masło. Rózgą kuchenną wymieszaj składniki na jednolity sos. Odstaw do wystudzenia.
Roztop w niewielkiej ilości śmietany kremówki pokruszoną białą czekoladę. Wymieszaj i przestudź.
Zmiksuj serek mascarpone z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru.
Zmiksuj serek mascarpone z białą czekoladą. Delikatnie wmieszaj w serek bitą śmietanę.
Rozprowadź około połowę kremu na jednym z blatów ciasta. Cienką strużką przelej na krem karmel (rysując na całej powierzchni esy-floresy). Na karmelu rozprowadź drugą część kremu (odłóż trochę do posmarowania ciasta).
Posmaruj ciasto z wierzchu resztą kremu i oprósz posiekanymi orzechami. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.