Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Klasztorna Izba, znane także jako Chata Mnicha lub Monastyrska Izba, to deser popularny za naszą wschodnią granicą. W poniższym przepisie został nieco zmodyfikowany i połączony z kremem budyniowym. Tradycyjny krem śmietanowy służy do otynkowania ciasta.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4126
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4126
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 54
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Składniki
Połącz w misce wszystkie składniki na ciasto (masło – pokrojone w kostkę). Zagnieć energicznie na jednolitą masę. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Dokładnie odcedź wiśnie z zalewy. Schłodzone ciasto podziel na 21 jednakowych porcji. Rozwałkuj je na podsypanej mąką stolnicy na cienkie prostokąty. Dłuższy bok ma stanowić mniej więcej czterokrotność krótszego. Na środku każdego prostokąta ułóż rządek wiśni i zawiń ciasto w szczelny rulonik. Ułóż ruloniki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut. Ostudź.
Przygotuj krem budyniowy. Około 250 ml mleka zmiksuj z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będzie już gorące, zmniejsz moc palnika. Roztop w mleku masło, a następnie wlej powoli mleko z żółtkami, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż krem zgęstnieje. Ostudź.
Przygotuj krem śmietanowy. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Odcedź ze śmietany serwatkę. Zmiksuj śmietanę z masłem na jednolitą masę.
Ułóż na desce lub paterze 6 ruloników i posmaruj warstwą kremu budyniowego. Na wierzchu ułóż warstwę złożoną z 5 ruloników i ponownie posmaruj kremem budyniowym. Układaj ruloniki i przekładaj kremem do wyczerpania składników. Całość otynkuj kremem śmietanowym. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach.