Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto klasztorne to bardzo eleganckie i czyste ciasto z twarogiem w dwóch smakach: klasycznym i dyniowym. Całość jest okalana ciastem kruchym, przez co przypomina nieco kanapkę, ale jest znacznie pyszniejsze i słodsze.
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 136
Te wrapy są idealnym rozwiązaniem obiadowym nawet dla niejadków! Bo kto nie l...
Odsłon: 62
Placki na bazie kaszy gryczanej i włoszczyzny. Do smaku można dodać zieloną p...
Odsłon: 38
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 136
Te wrapy są idealnym rozwiązaniem obiadowym nawet dla niejadków! Bo kto nie l...
Odsłon: 62
Placki na bazie kaszy gryczanej i włoszczyzny. Do smaku można dodać zieloną p...
Odsłon: 38
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce połącz mąkę, masło, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i sól. Zagnieć ciasto i podziel je na dwie części. Jedną część ciasta wyłóż na spód formy do pieczenia o wymiarach 20x30 cm, a drugą włóż do lodówki.
Przygotuj jasną warstwę twarogową. W misce połącz twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka, skrobię i śmietanę. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Przygotuj ciemną warstwę twarogową. Przygotuj warstwę analogicznie jak jasną warstwę, ale dodaj puree z dyni.
Złóż ciasto. Na spód wylej jasną warstwę twarogową. Na nią wylej ciemną masę twarogową. Odłożoną wcześniej połowę spodu rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paseczki. Paseczki porozkładaj równomiernie na wierzchu ciasta.
Ciasto klasztorne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 45-50 minut do ładnego zezłocenia wierzchu i ścięcia twarogu. Po upieczeniu ciasto wyjmij i odstaw do całkowitego ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.