Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kleopatra to prawdziwie królewski deser, który zachwyca elegancją i smakiem. Chrupiące warstwy ciasta francuskiego przeplatają się z aksamitnym kremem czekoladowym, tworząc kuszącą całość. Takie ciasto to perfekcyjny wybór na wyjątkowe okazje, który zachwyci wszystkich gości!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Pracę zacznij od dobrego rozgrzania piekarnika – do 180°C. Ułóż arkusz ciasta francuskiego na dużej, czarnej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem, aby upiekło się na równo. Wstaw blaszkę do piekarnika i trzymaj 10-15 minut do uzyskania złotego koloru i chrupkości. Wystaw blaszkę z ciastem do wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem czekoladowy. Czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, odłóż. W misce ubij jajka z cukrem, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dosyp wiórki czekoladowe i wymieszaj. Wlej mleko do rondla i podgrzewaj, jednak nie doprowadzaj do zagotowania. Na gorące mleko wlej czekoladowo-jajeczną masę i mieszaj łyżką lub trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Partiami wsypuj mąkę (np. przesiewając ją wprost do garnka) i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Wymieszaj do uzyskania idealnej konsystencji kremu czekoladowego. Wyłącz palnik, zestaw garnek z ognia i zostaw do ostygnięcia. Garnek przykryj talerzykiem, aby nie powstał kożuch. W razie potrzeby dolej rum lub koniak i wymieszaj.
Całkowicie wystygłe ciasto francuskie pokrój ostrym (lub ząbkowanym) nożem na trzy idealnie równe prostokąty. Złóż ciasto. Na dolny blat ciasta wyłóż 1/3 kremu czekoladowego i przykryj drugim blatem. Następnie wyłóż kolejną porcję kremu, rozprowadź i przykryj trzecim arkuszem ciasta francuskiego. Wierzch ciasta polej resztą kremu i rozsmaruj. Żeby ciasto wyglądało estetycznie, podczas ostatniego kroku możesz użyć rękawa cukierniczego. Ciasto Kleopatra wstaw do lodówki do schłodzenia i podawaj w stanie schłodzonym.