Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pieczenia. Dlatego nie istnieje jeden przepis na ciasto Knoppers. Smakowitym wariantem są blaty kruchego ciasta przełożone kremową masą mleczną.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5600
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12169
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Połącz w misce mąkę, pokrojone w kostkę masło, żółtka i cukier puder. Wyrób jednolitą masę (ręcznie lub mikserem z hakami). Uformuj z ciasta trzy równe kule. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Rozwałkuj każdą porcję ciasta na cienki placek – prostokąt o wymiarach około 25x30 cm. Po kolei wypiecz placki w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed pieczeniem układaj ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwaj w kilkunastu miejscach widelcem.
Przygotuj masę mleczną. Zagotuj mleko z cukrem i przestudź.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, stopniowo połącz je z przestudzonym mlekiem. Następnie partiami dodaj mleko w proszku. Miksuj do połączenia składników.
Przygotuj polewę czekoladową. Umieść składniki w misce i podgrzej w kąpieli wodnej. Wymieszaj. Przestudź.
Przełóż masą warstwy ciasta (ciasto – masa – ciasto – masa – ciasto – masa). Wierzchnią warstwę masy mlecznej oblej polewą czekoladową. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.