Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ciasto kocie języczki to podłużne nadziewane biszkopty przełożone lekkim śmietankowym kremem. Całość tworzy fantastyczny deser, któremu nikt się nie oprze. Najlepsze w cieście jest jego przygotowanie które zajmuje na całe 10 minut.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1003
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 75
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1132
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 190
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1003
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 75
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1132
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 190
Składniki
Ciasto jest banalnie proste i jego wykonanie zajmuje dosłownie 10 minut plus chłodzenie. Biszkopciki do ciasta możemy użyć z dowolnym nadzieniem truskawkowym lub brzoskwiniowym. Ja wybrałam truskawkowe. Dekoracja jest również dowolna, zamiast białej czekolady możemy użyć mlecznej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy blaszki o wymiarach 24/24 cm. Wykonanie ciasta zaczniemy od przygotowania żelatyny. Do kubka wsypujemy dwie łyżki żelatyny, zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Do miski wlewamy śmietanę 30 % , możemy użyć 36 %. Miksujemy do uzyskania lekkiej pianki. Następnie dodajemy serek waniliowy i miksujemy chwilkę, do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy dokładnie. Blaszkę wykładamy połową nadzianych biszkopcików. Wlewamy masę śmietankową. Przykrywamy pozostałymi ciasteczkami. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Czekoladę białą możemy zastąpić mleczną lub deserową lecz uważam, że biała jest najlepsza to tego deseru. Wiórka kokosowe możemy pominąć lub zastąpić płatkami migdałowymi. Ciasto chłodzimy w lodówce.