Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jasny biszkopt z masą kokosową. Polecam:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8313
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1208
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10047
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4597
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 637
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8313
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1208
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10047
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4597
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 637
Składniki
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Łyżka po łyżce dodajemy zmieszane oba cukry. W garnuszku mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem. Dodajemy je do ubitej piany białkowej. Następnie dodajemy przesiane mąki, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki 21x32cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Następnie dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką.
Na blat biszkoptowy wykładamy mniej więcej 2/3 masy kokosowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe i cukier. Cały czas mieszając, podsmażamy aż wiórki kokosowe się zezłocą. Posypujemy nimi wierzch ciasta.