Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto „Koniak proboszcza” to wyjątkowa słodka pokusa, której nie sposób się oprzeć. Historia nazwy sięga anegdoty o pewnym proboszczu, którego gospodyni przez przypadek dodała koniaku do ciasta, tworząc aromatyczny, wilgotny i puszysty wypiek. Od tego czasu ciasto stało się ulubionym deserem duchownego. We wnętrzu wypieku kryje się krem czekoladowy, który doskonale komponuje się z miękkim ciastem. Polewa czekoladowa na wierzchu sprawia, że deser wygląda okazale i świetnie nadaje się nawet na specjalne okazje.
Tortownica lub kwadratowa blaszka: ok. 24 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7021
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244514
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19987
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7021
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244514
Składniki
Oddziel białka od żółtek i umieść żółtka w misce. Utrzyj żółtka z cukrem, dosypując go powoli, aby otrzymać jasną, puszystą masę. Stopniowo wsypuj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, przesypując przez sitko do miski. Miksuj masę, wlewając cienką strużką mleko, na zmianę z olejem. Na koniec dolej alkohol. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Partiami dodawaj ubitą pianę do przygotowanej wcześniej masy i mieszaj łyżką lub szpatułką ruchami od dołu do góry - tylko do połączenia.
Okrągłą lub kwadratową formę (ok. 24 cm) formę wyłóż papierem do pieczenia i boki wysmaruj masłem. Wyłóż połowę ciasta, rozsmaruj, aby wyrównać, wyłóż kilka porcji kremu czekoladowego – wykładając łyżką – a na koniec przełóż resztę jasnej masy i rozsmaruj powierzchnię.
Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 170°C na ok. 50 minut lub do momentu suchego patyczka. Ciasto „Koniak proboszcza” wyjmij z piekarnika, odstaw do ostudzenia i wyjmij z blaszki. Posiekaną czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej i powstałą polewą udekoruj ciasto. Możesz utworzyć gładką taflę lub wykonać wzór w formie drobnej kratki.