Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zaczerpnięty z książki "Nowe przepisy siostry Anastazji". Ciasto najlepsze do jedzenia dzień po przygotowaniu.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2144
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9738
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3440
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6838
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2144
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9738
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3440
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6838
Składniki
Przygotować biszkopt: żołtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ocet. Wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Upiec.
Przygotować ciasto: mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zarobić ciasto. Jeżeli jest zbyt suche dodać trochę śmietany. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blasze, posmarować powidłami. Drugą część ciasta zarobić z kakao. Uformować z tego ciasta 32 kulki i w środek każdej włożyć po jednej wiśni. Kulki rozłożyć na cieście posmarowanym powidłem po 4 kulki na szerokość i po 8 na długość. Całość piec w temp ok. 170 st.
Przygotować masę: z mleka odlać 1/2 szkl., resztę zagotować z cukrem. Odlane mleko wymieszać z mąkami. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając wystudzony budyń.
Na upieczone i wystudzone ciasto z kulkami wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem. Można udekorować polewą.