Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zaczerpnięty z książki "Nowe przepisy siostry Anastazji". Ciasto najlepsze do jedzenia dzień po przygotowaniu.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 163
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 807
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 649
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 163
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 807
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 649
Składniki
Przygotować biszkopt: żołtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ocet. Wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Upiec.
Przygotować ciasto: mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zarobić ciasto. Jeżeli jest zbyt suche dodać trochę śmietany. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blasze, posmarować powidłami. Drugą część ciasta zarobić z kakao. Uformować z tego ciasta 32 kulki i w środek każdej włożyć po jednej wiśni. Kulki rozłożyć na cieście posmarowanym powidłem po 4 kulki na szerokość i po 8 na długość. Całość piec w temp ok. 170 st.
Przygotować masę: z mleka odlać 1/2 szkl., resztę zagotować z cukrem. Odlane mleko wymieszać z mąkami. Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając wystudzony budyń.
Na upieczone i wystudzone ciasto z kulkami wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem. Można udekorować polewą.