Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szwedzki torcik śmietankowy to wypiek składający się z dwóch warstw migdałowej bezy (atut dla osób nietolerujących glutenu, ponieważ ciasto nie zawiera żadnej mąki), pomiędzy którymi znajduje się lekki, puszysty krem śmietanowy. W Szwecji torcik jest nazywany ciastem Oskara II, ze względu na króla, który uwielbiał ten wypiek.
Blaszka o wymiarze 25x25 cm
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Zmiel migdały w blenderze lub młynku. Oddziel żółtka od białek, wbijając białka do miski, a żółtka do szklanki. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wsyp cukier (200 g), wymieszaj i kontynuuj ubijanie za pomocą miksera, aż do uzyskania błyszczącej, sztywnej piany (odwróć miskę do góry dnem i sprawdź, czy piana nie spływa). Wsyp mielone migdały (200 g) i delikatnie wymieszaj łyżką.
Przygotuj dwie foremki o wymiarach 25x25 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż migdałową pianę na dwóch blaszkach i wyrównaj. Piecz w temperaturze 175°C przez około 25 minut, a później wystudź na kratce.
Do rondla wlej śmietankę, dodaj żółtka, cukier (100 g), cukier waniliowy i podgrzej na małym ogniu ubijając miotełką, by cukry się rozpuściły, a masa nabrała puszystości. Krem powinien zgęstnieć, lecz uważaj, by go nie zagotować. Utrzyj miękkie masło i stopniowo dodawaj schłodzoną, śmietanową masę. Schłodź ją przez 30 minut w lodówce.
Na patelni podpraż pozostałe mielone migdały, aby nabrały złotego koloru i pozostaw do wystygnięcia.
Na pierwszym migdałowym biszkopcie rozłóż ½ kremu i przykryj drugim plackiem. Wierzch ciasta posmaruj resztą kremu śmietanowego. Możesz użyć rękawa cukierniczego i wykonać wzorki. Udekoruj prażonymi migdałami. Ciasto przechowuj w lodówce do czasu podania.