Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam Was dziś na przepyszne, klasyczne, nie drogie ciasto z budyniem i borówkami amerykańskimi. Pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje
Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubi...
Odsłon: 163
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21903
Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubi...
Odsłon: 163
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 197
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21903
Składniki
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Dzielimy na dwie części, jedną dajemy na ok 1 godzinę do lodówki a drugą do zamrażarki Częścią z lodówki wykładamy dno blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy na lekko złoty kolor. Gdy ciasto będzie się podpiekało robimy budyń
MASA BUDYNIOWA do garnka dajemy 1250ml mleka, 3 budynie śmietankowe po 40g sztuka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej, cukier i cukier waniliowy-dokładnie mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia mieszając żeby się nie przypaliło. Ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do jego połączenia z budyniem. Budyń od razu wykładamy na podpieczone ciasto.
Borówki myjemy i mieszamy z bułką tartą. Wykładamy je na budyń i posypujemy startym ciastem z zamrażarki.
Wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu środkowa półka i pieczemy ok 45 minut do ładnego zezłocenia
Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i zimne wstawiamy na kilka godzin do lodówki.