Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami, ciasto w wersji bezglutenowej lub tradycyjnej
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Sypkie składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj (w razie potrzeby cukier i skrobię przesiej przez sito) Do miski zetrzyj na tarce o grubych oczkach zimne masło (w trakcie obtaczaj je w sypkich składnikach żeby się nie kleiło) Starte masło rozetrzyj z sypkimi składnikami do powstania kruszonki Dodaj jajko i żółtko, wyrób szybko na gładkie ciasto * Uwaga! Ciasto będzie się lepić, więc ogranicz wyrabianie do minimum żeby go dodatkowo nie ogrzewać. Podziel ciasto na dwie połowy, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 60 min Śliwki wypestkuj i podziel na małe kawałki Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną połowę zmrożonego ciasta Wyrównaj i lekko ugnieć ciasto, ponakłuwaj widelcem Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 min do złotego koloru Na podpieczony spód wyłóż śliwki i zetrzyj na nie drugą połowę zmrożonego ciasta Piecz 40 min w 180°C Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem Możesz podawać jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów