Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami, ciasto w wersji bezglutenowej lub tradycyjnej
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 260
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 978
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1700
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25237
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 260
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 978
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1700
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25237
Składniki
Sypkie składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj (w razie potrzeby cukier i skrobię przesiej przez sito) Do miski zetrzyj na tarce o grubych oczkach zimne masło (w trakcie obtaczaj je w sypkich składnikach żeby się nie kleiło) Starte masło rozetrzyj z sypkimi składnikami do powstania kruszonki Dodaj jajko i żółtko, wyrób szybko na gładkie ciasto * Uwaga! Ciasto będzie się lepić, więc ogranicz wyrabianie do minimum żeby go dodatkowo nie ogrzewać. Podziel ciasto na dwie połowy, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 60 min Śliwki wypestkuj i podziel na małe kawałki Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną połowę zmrożonego ciasta Wyrównaj i lekko ugnieć ciasto, ponakłuwaj widelcem Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 min do złotego koloru Na podpieczony spód wyłóż śliwki i zetrzyj na nie drugą połowę zmrożonego ciasta Piecz 40 min w 180°C Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem Możesz podawać jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów