Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poza jabłkami są również orzechy i miód. Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne do zrobienia i jest bardzo smaczne.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6178
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6178
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść, wyłożyć na blachę 23x35 z papierem do pieczenia i zrumienić w piekarniku nagrzanym do 200st.C.
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, mąki i ciepłym mlekiem.Odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Do przesianej mąki dodać zmiksowane jajka, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli, wymieszać, a na koniec wlać roztopione masło.Ciasto dokładnie wyrobić /można użyć miksera z hakami i wyrabiać na najwolniejszych obrotach/. Ciasto powinno być jednolite i odchodzić od ręki.Odstawić do wyrośnięcia.
w tym czasie obrać i zetrzeć na grubych oczkach jabłka, skropić sokiem z cytryny, odcisnąć, dodać miód , połamane orzechy włoskie i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozciągnąć na stolnicy na prostokąt dość cienko /ok.0,5cm/ i rozłożyć na nim jabłka.
Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku i pokroić na p grube plastry , tak aby było ich min.12 sztuk.
Plastry rolady ułożyć na kruchym cieście , posypać gęsto płatkami migdałowymi i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do180st.C i piec ok. 40-45 minut Po upieczeniu zostawić na ok.1/2 godziny w otwartym piekarniku, a potem wyjąć. Jeśli zostaną pokrojone plastry ciasta drożdżowego, można je upiec osobno jako bułeczki.
Życzę SMACZNEGO!