Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które zawsze się udaje to połączenie dwóch mas ucieranych, waniliowej i czekoladowej. Wystarczy kilka prostych składników, aby je wykonać. Samo przygotowywanie zajmie ci dosłownie 5 minut!
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 46
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1363
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 570
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6257
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 46
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1363
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 570
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6257
Składniki
Masło pokrój na kilka części i przełóż je do miski od miksera. Wsyp cukier biały i waniliowy, a następnie zacznij miksowanie na wysokich obrotach. Masa powinna zrobić się puszysta i jasna po kilku minutach. Dodawaj po 1 jajku, nie przestając miksować masy.
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy i krótko zmiksuj, aby składniki się połączyły.
Ciasto podziel teraz na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj masę. Do drugiej wlej odrobinę ekstraktu waniliowego i połącz składniki.
Przygotowaną formę wysmaruj masłem albo wyłóż papierem do pieczenia. Wlej najpierw jasną masę, wyrównaj szpatułką lub łyżką, a następnie ciemną. Ponownie wyrównaj powierzchnię. Możesz też lekko zanurzyć łyżkę i przemieszać obydwie masy, aby zyskać ładniejszy efekt wizualny. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem. Urozmaicisz je też polewą czekoladową.