Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kukułeczka ma wiele warstw, które wspaniale się przenikają. Dzięki temu pięknie też prezentuje się na stole. To prawdziwa uczta dla podniebienia.
Forma wymiary: 36 x 25 cm
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 131
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 131
Składniki
Przygotuj ciemny biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę solą, dodając stopniowo cukier. Następnie wrzucaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Wlej wodę, zmniejsz obroty miksera i wymieszaj krótko. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszaj do masy szpatułką. Wlej ciasto do formy o wielkości ok. 36 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez 30–35 minut. Ostudź i wyciągnij biszkopt z formy.
Teraz zrób jasny biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Wmiksuj żółtka jedno po drugim, następnie wlej olej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj do masy. Przełóż do formy i piecz w 170°C przez 30-35 minut.
Zrób jasną masę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i przestudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Przygotowaną żelatynę ponownie podgrzej, rozpuść i ostudzoną połącz z przygotowaną masą. Zmiksuj krótko.
W przypadku masy ciemnej postępuj identycznie jak poprzednio, ale do ubitej śmietany z cukrem dodaj na końcu kakao i wymieszaj przed połączeniem z żelatyną.
Teraz złóż ciasto kukułkę. Biszkopt ciemny przekrój na dwa blaty. Na jednym z nich rozsmaruj połowę białej masy, przykryj jasnym biszkoptem. Przełóż kremem z kakao. Przykryj drugim blatem biszkoptu ciemnego i rozsmaruj resztę białej masy.
Na koniec rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wylej ją na wierzch.
Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby dobrze się ścięło i przegryzło.