Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezentacyjne ciasto, idealne na każdą okazję -ciasto łaciate z masą sernikową. Jest wysokie, delikatne, rozpływa się w ustach. Pięknie wygląda i jest łatwe do zrobienia.
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 213
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 221
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 311
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 72
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 213
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 119
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 221
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 311
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 72
Składniki
CIASTO ŁACIATE
Najpierw robimy ciasto białe
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę
żółtka odkładamy do masy serowej
Gdy białka są ubite stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy i dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz ocet-delikatnie mieszamy
CIASTO CIEMNE
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
Przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy
Dno blaszki (ok 25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne (polecam też przejechać po cieście trzonkiem łyżki żeby jeszcze ładniej wyglądało-odsyłam do filmu)
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut, ciasto pięknie wyrasta
Ciasto studzimy i kroimy na trzy spody-pięknie wygląda w przekroju
MASA SEROWA
w garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i cukier, następnie dodajemy ser-mieszamy
dodajemy pozostałe z białego ciasta żółtka i mieszamy. Zwiększamy ogień i dodajemy budynie rozpuszczone w 125ml mleka i gotujemy mieszając do zgęstnienia
Od razu gorąca masą przekładamy blaty ciasta, ciasto od razu przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia
Ważne by spody otrzymały z gorącej masy wilgoć
Gdy ciasto będzie zimne robimy polewę
składniki na polewę czyli czekoladę, masło i mleko dajemy do miseczki i podgrzewamy nad kąpielą wodną albo dajemy do mikrofali na ma mocy na 1 minutę, mieszamy do gładkiej konsystencji (czekolada powinna być dobrej jakości)
Polewamy ciasto, ja dodatkowo ozdobiłam je białą czekoladą za pomocą woreczka
Ciasto musi postać w lodówce minimum 12 godzimy
Przepięknie się kroi, jest bardzo eleganckie, stabilne, piękne wygląda i rewelacyjnie smakuje
bardzo gorąco polecam, jest idealne na każdą okazje czy to Wielkanoc, imieniny, rodzinne spotkanie itp