Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezentacyjne ciasto, idealne na każdą okazję -ciasto łaciate z masą sernikową. Jest wysokie, delikatne, rozpływa się w ustach. Pięknie wygląda i jest łatwe do zrobienia.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 388
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 120
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 148
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 713
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 211
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16170
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 388
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 120
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 148
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 713
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 211
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16170
Składniki
CIASTO ŁACIATE
Najpierw robimy ciasto białe
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę
żółtka odkładamy do masy serowej
Gdy białka są ubite stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy i dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz ocet-delikatnie mieszamy
CIASTO CIEMNE
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
Przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy
Dno blaszki (ok 25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne (polecam też przejechać po cieście trzonkiem łyżki żeby jeszcze ładniej wyglądało-odsyłam do filmu)
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut, ciasto pięknie wyrasta
Ciasto studzimy i kroimy na trzy spody-pięknie wygląda w przekroju
MASA SEROWA
w garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i cukier, następnie dodajemy ser-mieszamy
dodajemy pozostałe z białego ciasta żółtka i mieszamy. Zwiększamy ogień i dodajemy budynie rozpuszczone w 125ml mleka i gotujemy mieszając do zgęstnienia
Od razu gorąca masą przekładamy blaty ciasta, ciasto od razu przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia
Ważne by spody otrzymały z gorącej masy wilgoć
Gdy ciasto będzie zimne robimy polewę
składniki na polewę czyli czekoladę, masło i mleko dajemy do miseczki i podgrzewamy nad kąpielą wodną albo dajemy do mikrofali na ma mocy na 1 minutę, mieszamy do gładkiej konsystencji (czekolada powinna być dobrej jakości)
Polewamy ciasto, ja dodatkowo ozdobiłam je białą czekoladą za pomocą woreczka
Ciasto musi postać w lodówce minimum 12 godzimy
Przepięknie się kroi, jest bardzo eleganckie, stabilne, piękne wygląda i rewelacyjnie smakuje
bardzo gorąco polecam, jest idealne na każdą okazje czy to Wielkanoc, imieniny, rodzinne spotkanie itp