Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Lawa czyli elegancki i bardzo efektowny deser, który czasem funkcjonuje pod nieco tajemniczą nazwą "fondant czekoladowy". Po upieczeniu wygląda niepozornie, jednak cała magia dzieje się, gdy dostaniemy się do wnętrza tego ciastka. Powinno być płynne i rozlać się po talerzu niczym lawa z wybuchającego wulkanu. Aby uzyskać taki efekt, należy dokładnie przestrzegać czasu pieczenia. W przeciwnym razie skończymy jedynie z czekoladową muffinką. Wciąż będzie pyszna, jednak bez dodatkowych efektów specjalnych.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 67
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 67
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 117
Składniki
Najpierw przygotuj foremki do fondantów. Wysmaruj je tłuszczem (najlepiej masłem), a następnie oprósz delikatnie mąką. Odstaw na bok i zajmij się masa czekoladową.
Masło rozpuść w kąpieli wodnej. Umieść je w garnuszku nad garnkiem wypełnionym wodą, która powinna przez cały czas się gotować na średnim ogniu. Dodaj pokruszoną czekoladę i delikatnie mieszaj. Rób to tak długo aż składniki idealnie się połączą. Masa powinna być gładka, błyszcząca i bez zbędnych grudek.
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Wbij je do miski, a następnie wraz z cukrem i odrobiną soli zmiksuj krótko na wysokich obrotach. Cukier powinien się rozpuścić, a z jajek powstać jednolity puch.
Lekko ostudzoną masę czekoladową wlewaj powoli do masy jajecznej. Cały czas mieszaj przy pomocy szpatułki albo łyżki. Wsyp mąkę i wymieszaj. Jeśli będą grudki, możesz delikatnie zmiksować masę blenderem albo mikserem. Nie rób tego jednak zbyt długo.
Ciasto przelej do foremek. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu z grzaniem góra i dół. Piecz około 8-9 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wyjmij od razu fondanty na deskę lub kratkę. Ustawiaj je do góry spodem, żeby miały kształt stożków. Oprósz je cukrem pudrem.