Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Lemoniada truskawkowa to połączenie delikatnego i rozpływającego się w ustach biszkoptu z piankami truskawkową i cytrynową.
wymiary formy: 20x30 cm
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 132
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 118
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 231
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 132
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 118
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 231
Składniki
Przygotuj ciemne ciasto. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.
Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
Delikatnie wmieszaj przesianą mąkę i kakao, tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do foremki o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nastawionego na 170 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i ostudź.
Przygotuj jasne ciasto. Przygotuj identycznie jak ciemne ciasto, pomijając dodatek kakao.
Przygotuj piankę truskawkową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia na 10-15 minut, a następnie podgrzej.
Połowę truskawek odłóż na bok i pokrój na mniejsze kawałki. Drugą połowę zblenduj i dodaj do nich cukier oraz sok z cytryny. Podgrzej puree lekko do rozpuszczenia cukru. Odstaw do ostygnięcia.
Do przestudzonego puree dodaj cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając.
Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy truskawkowej. Na koniec wmieszaj odłożone kawałki truskawek.
Przygotuj piankę cytrynową. Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw do napęcznienia na 10-15 minut, a następnie lekko podgrzej.
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem cytryny na gładką masę. Łyżkę serka dodaj do żelatyny, wymieszaj i przenieś całość do masy cytrynowej.
Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy mascarpone.
Złóż ciasto.Ciemne ciasto włóż z powrotem do blachy. Następnie wylej i wyrównaj piankę truskawkową i przykryj ją jasnym ciastem.
Na wierzchu wylej i wyrównaj piankę cytrynową.
Ciasto Lemoniada Truskawkowa wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj na zimno, udekorowane połówkami truskawek i listkami świeżej mięty.