Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto leniwej gospodyni jest bardzo proste – nie wymaga długotrwałego chłodzenia, zagniatania czy wałkowania. Całość przyrządzisz w zaledwie jednej misce!
wymiary formy: 20 x 20 cm
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1624
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 762
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1624
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 762
Składniki
W misce miksera z hakiem do ciasta drożdżowego wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj mleko, jajko i masło, a następnie miksuj na średnich obrotach, aż powstanie gęste ciasto.
Ciasto powinno być lekko klejące, ale stabilne. Jeśli jest zbyt luźne, dodaj kilka łyżek mąki. Wyrabiaj całość przez około 6 minut lub do momentu, aż masa będzie gładka i elastyczna. Jeśli nie masz miksera, możesz ciasto wyrobić ręcznie najpierw w misce, a potem na blacie podsypanym lekko mąką.
Ciasto rozciągnij ręcznie, podobnie jak pizzę, na placek o wymiarach ok. 20x20 cm i wyłóż nim formę do pieczenia o takich samych wymiarach, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj formę folią spożywczą i odstaw na ok. 60 minut w ciepłe miejsce.
Przygotuj kruszonkę.
W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i szczyptę soli, a następnie dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone w małą kostkę masło i rozetrzyj je palcami, aż będzie przypominać grubą bułkę tartą.
Złóż ciasto.
Śliwki pokrój na pół i usuń pestki. Umieść je na powierzchni ciasta, skórką do dołu. Wierzch posyp kruszonką.
Ciasto leniwej gospodyni wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 40-45 minut, do ładnego zezłocenia.
Wyjmij ciasto i ostudź je całkowicie przed krojeniem i podaniem.