Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto leśny pień to spektakularny wypiek, zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. A wbrew pozorom nie jest takie trudne w wykonaniu!
Tortownica o średnicy 22 cm.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8581
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17376
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 520
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 81
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 200
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8581
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17376
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 520
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 81
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 200
Składniki
Najpierw zrób biszkopt kakaowy. Oddziel białka od żółtek. W dużej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując, aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodaj żółtka, jedno po drugim, miksując na najniższych obrotach. W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną, używając szpatułki. Przełóż masę do przygotowanej tortownicy o wymiarach ok. 22 cm i piecz przez 30-35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Przygotuj imitację kory drzewa. Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej. Przygotuj folię spożywczą, a na nią wyłóż zgniecioną folię aluminiową. Rozlej równomiernie czekoladę. Przełóż do lodówki.
Zrób krem śmietankowy. W misie miksera połącz schłodzoną śmietankę kremówkę z mascarpone. Dodaj cukier puder oraz nasiona wanilii lub ekstrakt waniliowy. Ubijaj na średnich obrotach aż krem będzie gęsty i puszysty. Uważaj, aby nie ubijać zbyt długo, aby krem się nie zwarzył.
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na trzy równe blaty. Na każdy z nich nałóż równą warstwę kremu i przykryj kolejnym ciastem.
Zrób krem czekoladowy. Rozpuść obydwa rodzaje czekolady w kąpieli wodnej. Dodaj do niej masło oraz śmietanę. Podgrzewaj tak długo aż masa się zrobi jednolita i gładka. Odstaw na bok.
Przygotowane ciasto obłóż po bokach kremem czekoladowym. Zostaw 1-2 łyżki do wylania na wierzch. Ślady po szpatułce powinny być dość widoczne. Teraz wyciągnij przygotowaną wcześniej czekoladę z lodówki. Połam ją na mniejsze kawałki i obłóż delikatnie boki ciasta pień. Na górę wylej Przełóż je do lodówki, aby się schłodziło.