Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne ciasto Lion, które smakuje podobnie do znanego batonika. Można przygotować je na wiele różnych sposób. Zobacz naszą propozycję. Piekarnik nie będzie Wam tym razem potrzebny.
Tortownica o średnicy 23 cm
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4342
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4342
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 197
Składniki
Spód: ciasteczka zmiksuj za pomocą blendera na pył. Dodaj do nich roztopione i przestudzone masło oraz kajmak. Wszystko razem dokładnie ze sobą wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno i ranty pokryj masą herbatnikową i wygładź. Włóż do lodówki na 30 minut.
Masa śmietanowa: orzeszki posiekaj na mniejsze kawałki, podpraż na patelni i ostudź.
Śmietankę zmiksuj z serem mascarpone dodając cukier puder i mleko w proszku. Na samym końcu wsyp orzechy i preparowany ryż. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę śmietanową wyłóż na hebatnikowy spód i ładnie wygładź. Ciasto Lion ponownie włóż do lodówki.
Karmelowa polewa: do naczynia o grubym dnie wysp cukier i zacznij podgrzewać. Gdy się rozpuści dodaj masło, delikatnie mieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż całkowicie się rozpuści.
Gotowy sos pozostaw do ostygnięcia. Gdy będzie przestudzony polej nim ciasto Lion, a wierzch udekoruj płatkami migdałowymi.