Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozorom, jego przygotowanie jest bardzo proste i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Z powodzeniem możecie sięgnąć także po mrożone owoce, dlatego ciasto Lucynka może gościć na twoim stole przez cały rok.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68476
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2047
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68476
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2047
Składniki
Przygotuj biszkopt kakaowy. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wsypuj cukier, dalej ubijając, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
Dodawaj po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach. Przesiej mąkę z kakao i delikatnie wmieszaj szpatułką do masy jajecznej.
Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Piecz w 175°C przez 30 minut, do suchego patyczka. Ostudź.
Rozpuść 2 galaretki w 400 ml gorącej wody, odstaw do lekkiego stężenia (ma być jeszcze płynna, ale już gęsta). W misce zmiksuj na wysokich obrotach mleko skondensowane, aż zrobi się piana, a następnie cienkim strumieniem wlewaj tężejącą galaretkę, miksując do połączenia składników.
Przygotuj owoce. Umyj je, osusz, a następnie jeśli to konieczne, podziel na mniejsze części. Dodaj je do przygotowanej masy i wymieszaj. Wylej piankę na wystudzony biszkopt i wstaw do lodówki do stężenia.
Rozpuść galaretkę w 400 ml gorącej wody, odstaw do lekkiego przestudzenia i delikatnego tężenia. Wylej galaretkę na wierzch ciasta, przykrywając owoce.
Ciasto ponownie wstaw do lodówki, aby całość dobrze stężała (najlepiej na całą noc).