Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To popularne od lat ciasto świąteczne możemy spotkać w różnych wersjach, na przykład z kremem budyniowym, z brzoskwiniami, z warstwą powideł w środku lub galaretką owocową. Nasza Makowa Panienka składa się z ciasta makowego z nutą pomarańczy i kremu o smaku kokosowym na bazie kremówki i mascarpone. Ozdobimy ją suszoną żurawiną. Będzie piękna i pyszna!
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 274
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 150
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 173
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 274
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 150
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 173
Składniki
Pieczemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta mają być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i całość ubijamy na wysokich obrotach. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Całość ubijamy na puszystą i szklistą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i olejek zapachowy.
W osobnej misce mieszamy ze sobą mak, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem. W międzyczasie wlewamy również olej. Mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do formy 28x18 cm wyścielonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu)i pieczemy 35 minut, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt makowy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy go na dwa równe blaty.
Ubijamy krem. Kremówka i serki mają być dobrze schłodzone. Mleko może być w temperaturze pokojowej. Kremówkę wlewamy do misy miksera, wsypujemy cukier wanilinowy i ubijamy śmietankę na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy porcjami najpierw ser, potem mascarpone. Wlewamy mleko skondensowane. Krem nam się trochę rozrzedzi. Na koniec dodajemy startą czekoladę i wiórki kokosowe. Wiórki zagęszczą odpowiednio krem.
Składamy ciasto. Dolny blat ciasta przekładamy z powrotem do form (już bez papieru do pieczenia) i nasączamy zimną herbatą. Wykładamy na niego 2/3 kremu. Wyrównujemy. Układamy na krem drugi blat. Nasączamy go i wykładamy resztę kremu. Znowu wyrównujemy powierzchnię kremu. Przykrywamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i przyozdabiamy je makiem i suszoną żurawiną. Pyszna Makowa Panienka gotowa!