Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Mały Książę to elegancki deser na bazie czekoladowego biszkoptu. Smakuje doskonale z filiżanką gorzkiej kawy!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 484
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 242
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9650
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4464
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 484
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 242
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9650
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4464
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 25x25 cm. Roztop masło i odstaw do przestudzenia. Utrzyj jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Ubijaj, aż masa potroi swoją objętość. Wówczas stopniowo wlej do niej masło i wymieszaj trzepaczką. Do masy przesiej partiami mąkę i kakao, mieszając delikatnie (tylko do połączenia składników). Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C. Piecz przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Poczekaj, aż ciasto całkowicie wystygnie i przekrój na dwa blaty.
Utrzyj 2 żółtka z 30 g cukru na puszystą masę. Rozpuść proszek na budyń w około 100 ml mleka. Zmiksuj krótko z żółtkami. Resztę mleka zagotuj, rozpuszczając w nim masło. Wlej masę z żółtkami do gotującego się mleka i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Odstaw (pod przykryciem) do przestudzenia. Przełóż kremem blaty ciasta.
Zagotuj wodę z 150 g cukru. Gotuj, aż uzyskasz gęsty syrop. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z syropem. Przełóż do metalowej miski, ustaw ją nad parą (w kąpieli wodnej) i miksuj nadal – aż masa zgęstnieje. Połącz ją z sokiem z cytryny. Lekko przestudzoną masę z białek przełóż na ciasto i wyrównaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Pokrusz czekoladę. Roztop w śmietanie kremówce (w rondelku, na wolnym ogniu), co pewien czas mieszając. Przestudzoną masę czekoladową rozprowadź na wierzchu schłodzonego ciasta.