To ciasto marchewkowe to jest niezwykle aromatyczne i wilgotne. Polecam
Ciasto marchewkowe
Składniki
- CIASTO:
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 szczypta soli morskiej
- 230 g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 290 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka
- 300 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
- 100 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
- POLEWA:
- konfitura morelowa (3-4 łyżki)
Składniki
- CIASTO:
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 szczypta soli morskiej
- 230 g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 290 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka
- 300 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
- 100 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
- POLEWA:
- konfitura morelowa (3-4 łyżki)

Etapy przygotowania
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Do głębokiego naczynia włóż olej, cukier kokosowy i ekstrakt z wanilii. 2. Wymieszaj rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. 3. Dodaj jajka jedno po drugim i wymieszaj rózgą do połączenia się składników, po każdym dodaniu. 4. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. 5. Dodaj do masy i wymieszaj rózgą do połączenia się składników. 6. Dodaj startą marchew i rozdrobnione orzechy. Wymieszaj. 7. Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piecz w temperaturze 180°C około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. 9. Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta posmaruj konfiturą morelową. 10. Smacznego :-)
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15703

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1459

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12616
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15703

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Przyprawy
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1459

Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
- Keto
Odsłon: 12616



Składniki
- CIASTO:
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 szczypta soli morskiej
- 230 g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 290 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka
- 300 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
- 100 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
- POLEWA:
- konfitura morelowa (3-4 łyżki)
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Do głębokiego naczynia włóż olej, cukier kokosowy i ekstrakt z wanilii. 2. Wymieszaj rózgą kuchenną do dokładnego połączenia się składników. 3. Dodaj jajka jedno po drugim i wymieszaj rózgą do połączenia się składników, po każdym dodaniu. 4. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą. 5. Dodaj do masy i wymieszaj rózgą do połączenia się składników. 6. Dodaj startą marchew i rozdrobnione orzechy. Wymieszaj. 7. Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piecz w temperaturze 180°C około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. 9. Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta posmaruj konfiturą morelową. 10. Smacznego :-)
Przepis wypróbowany, bez orzechów, bo ich po prostu nie było w domu, na zwykłym cukrze i z mniejszą ilością oleju, ale i tak wyszło super.
Ciasto marchewkowe i orzechy to bardzo smaczne połączenie.