Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy już jesień, dlatego postanowiłam upiec dziś ciasto, które umili każdą jesienną chwilę, bez względu na pogodę ???? Ciasto marchewkowe z pysznym kremem cytrynowym i kakaową polewą to ciasto dość ciężkie, ale pyszne i sycące. Spróbujcie koniecznie, bo warto! ????
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 385
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 385
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Składniki
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy je na 10 minut. Po czym przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy je. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Mieszamy razem. Jajka ubijamy stopniowo dodając cukier, aż masa zbieleje, a cukier się całkowicie rozetrze. Na zmianę dodajemy przesianą mąkę i olej. Na koniec dodajemy startą marchew, orzechy i rodzynki. Całość mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut - do suchego patyczka (mnie zabrało to 50 minut).
Po całkowitym wystudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty (ewentualną górkę ciasta można ściąć i udekorować nią wierzch lub po prostu zjeść :) ) Krem: mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Pierwszy blat umieszczamy w tortownicy, rozsmarowujemy krem i nakładamy drugi blat ciasta. Polewa: wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Gęstą i gorącą polewą smarujemy ciasto. Dekorujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Smacznego! :-)