Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne, delikatne i puszyste ciasto marchewkowe z kremem jogurtowym i świeżymi truskawkami. Propozycja idealna na wiosenno - letnie desery, gdyż ciasto jest orzeźwiające, wilgotne i rozpływa się w ustach :)
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 273
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 150
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 173
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 273
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 150
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 173
Składniki
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dolewamy olej rzepakowy i ponownie miksujemy.
Do powstałej masy dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną, cynamon i stratą marchewkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 45 do 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem jogurtowy: Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Jogurt ubijamy z cukrem za pomocą miksera, tak aby odpowiednio go napowietrzyć. Następnie dodajemy wodę z żelatyną, ponownie miksujemy i wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Upieczone ciasto marchewkowe odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie smarujemy jego wierzch masą jogurtową*. * jeśli masa jogurtowa całkowicie stężeje w lodówce to wymieszajmy ją za pomocą trzepaczki, a następnie smarujmy ciasto.
Na masie jogurtowej układamy połówki truskawek, a następnie wstawiamy ciasto do lodówki, tak aby masa odpowiednio stężała.
Życzę smacznego! :)