Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnimi czasy to ciasto zostało moim ulubionym deserem. Jest idealne, czuć w nim cynamon (który uwielbiam!), kokos, orzechy. Wszystkiego dopełnia polewa z serka homogenizowanego. Niebo w gębie.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2961
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 416
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2961
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 46
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 416
Składniki
Jajka z cukrem ubijamy na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy do niego po trochu na przemian przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i olej. Kiedy wszystko się wymiesza dodajemy posiekane orzechy włoskie, kokos i marchew. Wszystko dokładnie mieszamy (u mnie ten etap odbywał się łyżką). Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Ciasto wykładamy na średnią tortownicę, posmarowanej tłuszczem i posypaną kaszą manną (ewentualnie mąką lub bułką tartą). Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 45 minut.
Po 45 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Robimy polewę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy. Masa nie powinna być za rzadka, ale też nie za gęsta. Polewamy wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki. Przed podaniem polecam posypać rozpuszczalnym kakao. :) SMACZNEGO! ;)