Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe, które obowiązkowo musi znaleźć się na moim świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam na ciasto pachnące cynamonem, wypełnione bakaliami oraz wykończone polewą przygotowaną z karmelowej czekolady oraz cukrowej posypki. Zapach podczas pieczenia wypełnia cały dom, który pięknie pachnie nadchodzącymi Świętami :)
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 24
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 657
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 111
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 18
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 24
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 657
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 111
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie do piany dodajemy kolejno żółtka, olej rzepakowy oraz cukier i łączymy wszystko na wolnych obrotach miksera.
Powstałą masę dodajemy do mąki wymieszanej z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy wszystko ponownie dla odpowiedniego połączenia. Na koniec do ciasta dodajemy marchewkę stratą na tarce o oczkach, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.
Ciasto wylewamy do formy (30 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (pieczemy do suchego patyczka).
Na sam koniec przygotowujemy polewę, rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę karmelową wraz z 3 łyżkami mleka. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy ją posypką cukrową. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby polewa odpowiednio stężała.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym stwardnieniu czekoladowej polewy. Posypkę cukrową możemy zastąpić kawałkami orzechów lub wiórkami kokosowymi. Możemy także wykończyć ciasto wyłącznie polewą z karmelowej czekolady. Życzę smacznego! :)