Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio moją uwagę przyciągają przepisy na ciasta z warzywami. Często, gdy robiłam tradycyjne ciasta ucierane, po 2 dniach wysychały. W przeciwieństwie do mojego męża ja za takimi jednak nie przepadam :) a dzięki dodatkowi marchewki, buraczków lub ziemniaków ciasto utrzymuje świeżość bardzo długo - bo aż ok tygodnia!
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 70
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 57
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 193
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 70
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 57
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 193
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180*C. Do miski wsypać cukier, wlać olej i rozmącone jajka, wymieszać i dodać startą marchewkę i skórkę pomarańczową.
Mąkę, sodę, cynamon i imbir przesiewamy. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy łyżką (nie mikserem!). Do okrągłego naczynia żaroodpornego (ok 23cm średnicy) wlewamy ciasto i pieczemy ok 60 minut. Aby stwierdzić, że ciasto jest upieczone, sprawdzamy je patyczkiem
Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Gorące ciasto lekko nakłuwamy drewnianym patyczkiem i polewamy lukrem.
zdj
zdj