Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio moją uwagę przyciągają przepisy na ciasta z warzywami. Często, gdy robiłam tradycyjne ciasta ucierane, po 2 dniach wysychały. W przeciwieństwie do mojego męża ja za takimi jednak nie przepadam :) a dzięki dodatkowi marchewki, buraczków lub ziemniaków ciasto utrzymuje świeżość bardzo długo - bo aż ok tygodnia!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180*C. Do miski wsypać cukier, wlać olej i rozmącone jajka, wymieszać i dodać startą marchewkę i skórkę pomarańczową.
Mąkę, sodę, cynamon i imbir przesiewamy. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy łyżką (nie mikserem!). Do okrągłego naczynia żaroodpornego (ok 23cm średnicy) wlewamy ciasto i pieczemy ok 60 minut. Aby stwierdzić, że ciasto jest upieczone, sprawdzamy je patyczkiem
Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Gorące ciasto lekko nakłuwamy drewnianym patyczkiem i polewamy lukrem.
zdj
zdj