Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach ciasto z masą krówkową
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5666
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1554
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5666
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1135
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5172
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1554
Składniki
Ciasto: Masło, miód i cukier puder rozpuszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć jasno żółty kolor. W miseczce mieszamy sodę z octem, gdy zacznie się pienić natychmiast należy dodać do masy. Wszystko gotujemy na małym ogniu, po paru minutach zacznie zmieniać się kolor na pomarańczowo brązowy. Masę zdejmujemy z ognia i mieszamy około 5min. aby trochę przestygła. Następnie dodajemy jajka cały czas mieszając energicznie, musimy uważać aby jajka nam się nie ścięły. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, UWAGA: z ciastem pracujemy póki jest ciepłe. Kiedy ciasto będzie gęste wykładamy na stolnicę i zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część należy rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na średnią blachę (25cm na 30cm). Cienkie blaty pieczemy w piekarniku 180 stopni ok. 10 minut.
Krem: Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z masą kajmakową. Do masy maślanej dodajemy wolno ostudzony budyń i ucierać na puszysty krem. (Masa może być dość płynna, ale nadmiar wilgoci zostanie wchłonięty przez ciasto.)
Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę przelewamy do małego garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia następnie zdejmujemy z ognia. Natychmiast dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do powstania gładkiego czekoladowego sosu.
Wystudzone blaty smarujemy masą, wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Gotowe ciasto odstawiamy na około 12 godzin.