Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marlenka to ciasto, które pokochają miłośnicy miodowników i kajmaku! Wygląda spektakularnie i dokładnie tak też smakuje. Warto poświęcić nieco czasu na jego przygotowanie, bo efekt zdecydowanie rekompensuje wysiłek włożony w przygotowanie tego ciasta.
Blaszka o wymiarach 24 x 24 cm
Polecam.
Odsłon: 300
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 392
Polecam.
Odsłon: 300
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 392
Składniki
Przygotuj formę o wymiarach około 24x24 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia. W garnku umieść masło, miód i cukier puder. Podgrzej na wolnym ogniu tak, by masło się rozpuściło i dokładnie wymieszaj rózgą cukierniczą. Rozpuść sodę w occie. Dodaj do garnka. Nadal podgrzewaj masę na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając. Gdy zyska pomarańczowy kolor, zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Zamieszaj co jakiś czas.
Gdy masa lekko przestygnie, dodawaj do niej po jednym jajku, cały czas mieszając rózgą cukierniczą. Następnie dodawaj stopniowo przesianą przez sitko mąkę. Mieszaj, aż uzyskasz zwarte, elastyczne ciasto. Jeśli stanie się zbyt gęste, by nadal mieszać je rózgą, przełóż na stolnicę i zagnieć ręcznie.
Podziel ciasto na sześć równych części. Pięć z nich przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce. Szóstą część rozwałkuj na cieniutki placek o wymiarach formy. Użyj mąki do oprószenia wałka i stolnicy. Przełóż ciasto do formy wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 5-7 minut. Piecz aż stanie się ciemnozłociste. Wyjmij z formy i przestudź Powtórz powyższe czynności w stosunku do każdej porcji ciasta.
Zagotuj w rondelku około 600 ml mleka. Pozostałą ilość wymieszaj z proszkiem z budyniem. Wlej do gotującego się mleka i wymieszaj tak, by nie powstały grudki. Odstaw do wystudzenia pod przykryciem. Masło zmiksuj tak, by stało się puszysta. Nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo budyń i masę kajmakową (na zmianę).
Poprzekładaj blaty ciasta cienkimi warstwami kremu. Wierzch także posmaruj kremem, przysyp zmielonymi orzechami i oblej czekoladą rozpuszczoną w śmietanie. Wstaw ciasto Marlenka do lodówki na kilkanaście godzin. Przechowuj w lodówce, ale ogrzewaj do temperatury pokojowej przed podaniem.