Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do wykonania ciasto z dodatkiem masła migdałowego (można użyć masło orzechowe), w sam raz do popołudniowej kawy....
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 853
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 853
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Formę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie miksera wymieszać masło migdałowe, olej i kwaśną śmietanę. Dodać cukier i ubijać przez około 2 minuty. Wbijać po jednym jajku, miksować do połączenia składników.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wlać esencję waniliową i mleko. Całość dobrze wymieszać.
W misce połączyć espresso z proszkiem kakaowym, dodać około 1/3 przygotowanego ciasta, dokładnie wymieszać.
Do formy wlać około szklankę jasnego ciasta, następnie połowę ciasta kakaowego, pozostałe jasne ciasto i na wierzch ciasto kakaowe. Używając noża całość lekko przemieszać nadając marmurkowy wzór.
Piec przez 40-50 minut. Ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, odstawić na kilka minut, następnie wymieszać.
Ostygnięte ciasto polać czekoladową polewą, posypać płatkami migdałowymi.