Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na nasze ciasto Mars to prawdziwa gratka dla miłośników deserów o intensywnych smakach. Wilgotne blaty przełożone aksamitnym kremem tworzą deser, który uzależnia od pierwszego kęsa. Każda warstwa to głęboki smak kakao i rozpływająca się słodycz, której nie sposób się oprzeć.
Tortownica o średnicy 22 cm
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 108
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 182
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 48
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 108
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 182
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 48
Składniki
Wyjmij wcześniej wszystkie składniki na ciasto, aby nabrały temperatury pokojowej.
Do miski przesiej kakao, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
Oddziel białka jajek od żółtek i ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo do piany dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodawaj po jednym żółtku.
Do masy wsyp mąkę z kakao. Wszystko wymieszaj bardzo delikatnie, do połączenia składników.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj tortownicę o średnicy 22-23 cm. Wysmaruj jej brzegi masłem, a spód wyłóż papierem do pieczenia.
Do foremki przelej ciasto i wyrównaj je łyżką. Piecz ciasto przez 25-30 minut, co jakiś czas sprawdzając je patyczkiem. Gdy będzie suchy, możesz wyjąć biszkopt z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Później podziel go na 3 równe części.
Teraz zrób krem. Do miseczki wbij żółtko, wlej wodę i mleko skondensowane. Ustaw naczynie na rondelku z gotującą się wodą. W kąpieli wodnej mieszaj zawartość miseczki aż zgęstnieje.
Gdy masa będzie się studzić, utrzyj masło na wysokich obrotach wraz z wydrążonym środkiem laski wanilii. Następnie małymi partiami dodawaj do masła masę i miksuj. Na końcu dodaj kakao i ponownie wszystko wymieszaj.
W małym garnku roztop masło, a gdy będzie już płynne, dodaj do niego czekoladę. Mieszaj oba składniki do pełnego rozpuszczenia.
Na pierwszy z biszkoptowych blatów wyłóż połowę kremu. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy. Na sam koniec posmaruj wierzch ciasta przygotowaną polewą czekoladową. Włóż deser do lodówki na całą noc.