Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dlaczego jest to ciasto maruda? Z pewnością niejednokrotnie można marudzić w trakcie jego przygotowania. Warstwa piankowa a’la suflet nie jest prosta w przygotowaniu, ale warta każdego grzechu! Spróbuj raz, a deser bardzo często będzie gościł na twoim stole.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3203
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1874
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 521
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3203
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1874
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 521
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Składniki
Przygotuj biszkopt. Masło utrzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym na puch. Dodawaj po jednym żółtku, po każdym dobrze ubijając. Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Do mieszanki jajecznej dodawaj partiami suche składniki, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyłóż dwie tortownice o średnicy 16 cm papierem do pieczenia. Podziel masę na pół i wylej obie części do blach. Wyrównaj. Spody włóż do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 15 minut, a następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj warstwę piankową. W dużym garnku wymieszaj wodę z żelatyną. Odłóż na bok. W osobnej misce ubij masło ze skondensowanym mlekiem, dodając w trakcie ekstrakt waniliowy. Garnek z mieszaniną wody i żelatyny postaw na ogniu. Dodaj cukier i mieszaj, gotując przez ok. 10 minut do zgęstnienia. Do białek dodaj kwasek cytrynowy i ubij je na sztywną pianę. Wlej do nich cienkim strumieniem syrop cukrowy, cały czas ubijając i kontynuując przez kolejne 2 minuty. Następnie dodaj mieszankę skondensowanego mleka i masła i wymieszaj na niskich obrotach.
Złóż ciasto. Pracując w obręczy cukierniczej, na jednym blacie ciasta wyłóż ok. ¾ warstwy pianki. Przykryj drugim blatem i nałóż pozostałą masę. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp wiórkami wierzch ciasta. Ciasto maruda podawaj na zimno.