Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto czekoladowe z orzechową wkładką i masą budyniową.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117985
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8369
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3108
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2081
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1526
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117985
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8369
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3108
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2081
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1526
Składniki
Przygotowujemy biszkopt kakaowy: Mąkę mieszamy z kakao, białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie do piany dodajemy pojedynczo żółtka, ciągle ubijając. Do masy dodajemy wymieszaną mąkę z kakao i delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką. Do wyłożonej papierem blaszki (sam spód) przelewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 160 st. C.
Biszkopt orzechowy: Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Orzechy siekamy na drobne kawałki, mieszamy z mąkami i dodajemy powoli do piany z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem(tak jak uprzednio) i pieczemy w temperaturze 175 st. C przez 30 minut.
Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukrów, pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i mąką. Do gotującego się mleka, wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż wystygnie. W między czasie nie mieszamy budyniu. Masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy małymi porcjami zimny budyń.
Polewa czekoladowa Rozpuszczamy masło w małym rondelku, następnie dodajemy cukier i mleko. Kiedy cukier się rozpuści, rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao, mocno mieszamy. Polewa jest gotowa.
Złożenie ciasta Kakaowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części. Jedna część zostawiamy, to będzie spód ciasta. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy połową masy, przykrywamy biszkoptem orzechowym, smarujemy masą i przykrywamy biszkoptem kakaowym, nasączamy ponczem. Wierzch ciasta polewamy chłodną polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!