Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto z owocami, pierwszy w naszym życiu udany wypiek. Przepis pochodzi ze starego kalendarza z lat osiemdziesiątych. Kartka dawno pożółkła i gdzieś się zapodziała, przepis pozostał w pamięci ponieważ jest bardzo prosty i uniwersalny. Ciasto jest maślane, wilgotne i delikatne. Można je zestawiać z dowolnymi owocami. Najczęściej pieczemy je ze śliwkami, jabłkami lub gruszkami.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1506
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 274
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 690
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17099
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 1506
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 274
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 690
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17099
Składniki
Gruszki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz ogonków. Kroimy je w półcentymetrowe plastry. Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Składniki ciasta mają mieć temperaturę pokojową.
W misie miksera krótko roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Nie napuszamy masy jajecznej. Dodajemy do niej roztopione i przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki do połączenia. Przelewamy do tortownicy.
Układamy na wierzchu plastry gruszek. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika, studzimy. Możemy na koniec posypać je cukrem pudrem.
Ciasto maślane z gruszką gotowe!