Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto z owocami, pierwszy w naszym życiu udany wypiek. Przepis pochodzi ze starego kalendarza z lat osiemdziesiątych. Kartka dawno pożółkła i gdzieś się zapodziała, przepis pozostał w pamięci ponieważ jest bardzo prosty i uniwersalny. Ciasto jest maślane, wilgotne i delikatne. Można je zestawiać z dowolnymi owocami. Najczęściej pieczemy je ze śliwkami, jabłkami lub gruszkami.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13282
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5805
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7453
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4898
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13282
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5805
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7453
Składniki
Gruszki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz ogonków. Kroimy je w półcentymetrowe plastry. Piekarnik nagrzewamy do 175°C (góra-dół bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Składniki ciasta mają mieć temperaturę pokojową.
W misie miksera krótko roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Nie napuszamy masy jajecznej. Dodajemy do niej roztopione i przestudzone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki do połączenia. Przelewamy do tortownicy.
Układamy na wierzchu plastry gruszek. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika, studzimy. Możemy na koniec posypać je cukrem pudrem.
Ciasto maślane z gruszką gotowe!