Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jesienne nie tylko świąteczne. Ciasto keksowe, miękkie ale z chrupiącymi dodatkami, bardzo pyszne.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 204
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 292
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 288
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 204
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 292
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 288
Składniki
Ciasto- Żółtka zmiksować z połową cukru. Przesiać tam mąkę z proszkiem i sodą. Mieszać łopatką, dolewając maślankę potem olej. Można jeszcze zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru. Następnie porcjami wmieszać w ciasto. Dodać resztę składników.Jabłka dałam ze słoika ale można zetrzeć świeże i odcisnąć. Wymieszać i wylać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.1 godz. w 175 * C. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia.Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.
Lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym i stopniowo minimalnie dolewanej gorącej wody, na lejącą papkę. Posmarować zimne ciasto.
Zaraz posypać płatkami migdałowymi.
Dodatkowo polać w esy-floresy, roztopioną białą albo ciemną czekoladą. Wtedy płatki migdałowe będą lepiej przyklejone.