Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślano-cytrynowe ciasto to doskonała propozycja na szybki i smaczny smakołyk, który możemy zaserwować domownikom i gościom w porze deseru. Jest banalnie proste w przygotowaniu dlatego bez problemu odtworzycie ten przepis w swojej kuchni. Powodzenia!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16802
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 91
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 312
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 828
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23542
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16802
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 91
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 312
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 828
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23542
Składniki
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta wyciągamy z lodówki z wyprzedzeniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka łączymy z miękkim masłem i cukrem. Wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania, jasnej, kremowej konsystencji. Następnie dodajemy skórkę otartą z 2 cytryn oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy ją do utartych żółtek z masłem i cukrem. Na sam koniec ubijania zmniejszamy obroty i dodajemy pianę z białek (możemy składniki połączyć też przy u życiu szpatułki, tak aby uzyskać większą puszystość ciasta).
Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia.
Zabieramy się za lukier. Do miski wsypujemy 100 g cukru pudru i dodajemy 1-2 łyżki soku z cytryny. Wszystko razem energicznie mieszamy. Gotowym lukrem polewamy ciasto. Pozostałą część cukru przesypujemy na patelnię i roztapiamy. Układamy na patelni kilka plasterków cytryny i smażymy z obu stron. Następnie przekładamy je na papier do pieczenia i czekamy, aż zastygną. Skarmelizowane plasterki cytryn układamy na górze ciasta.