Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś poszukiwałam przepisu na tort czekoladowy. Przepis zmodyfikowałam i wyszło ciasto czekoladowe.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 58
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 206
Polecam.
Odsłon: 1787
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 58
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 206
Polecam.
Odsłon: 1787
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Składniki
Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo żółtka. Miksować mikserem na małych obrotach. Mąkę przesiać z kakao, dodać olej. Delikatnie wymieszać. Przelać do brytfanki i piec ok. 35- 45 min. w temp 180 st. C.
Przygotować krem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Należy uważać aby nie miksować zbyt długo, ponieważ może nam się zważyć i wyjdzie masło :) . Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki wlać 3 łyżki śmietany kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej (stawiając miseczkę na rondelek z gotującą się wodą - miseczka nie powinna dotykać wody). Zostawić do przestygnięcia.
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać szpatułką – można użyć miksera, ale krótko i na wysokich obrotach. Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy płat biszkoptu nasączyć ponczem. Na to dżem, krem i przykryć drugim biszkoptem, tego też możemy posmarować dżemem, ale jak tego nie zrobimy to też wyjdzie pyszny.. Placek wstawiam do lodówki na całą noc. Smacznego.