Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś poszukiwałam przepisu na tort czekoladowy. Przepis zmodyfikowałam i wyszło ciasto czekoladowe.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 448
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 448
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Składniki
Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo żółtka. Miksować mikserem na małych obrotach. Mąkę przesiać z kakao, dodać olej. Delikatnie wymieszać. Przelać do brytfanki i piec ok. 35- 45 min. w temp 180 st. C.
Przygotować krem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem na sztywno z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Należy uważać aby nie miksować zbyt długo, ponieważ może nam się zważyć i wyjdzie masło :) . Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki wlać 3 łyżki śmietany kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej (stawiając miseczkę na rondelek z gotującą się wodą - miseczka nie powinna dotykać wody). Zostawić do przestygnięcia.
Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać szpatułką – można użyć miksera, ale krótko i na wysokich obrotach. Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy płat biszkoptu nasączyć ponczem. Na to dżem, krem i przykryć drugim biszkoptem, tego też możemy posmarować dżemem, ale jak tego nie zrobimy to też wyjdzie pyszny.. Placek wstawiam do lodówki na całą noc. Smacznego.