Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety ziemniaczane z farszem to danie wywodzące się z kuchni podkarpackiej. Najlepiej serwować je z surówką warzywną i sosami.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 30
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 127
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 77
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 151
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 30
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 127
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 77
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 151
Składniki
Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Przestudź.
Obierz i pokrój drobno cebulę. Zeszklij na oleju. Po chwili dołóż na patelnię mięso. Smaż, aż mięso się zarumieni. W trakcie smażenia dopraw je kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Przestudź.
Zetrzyj na dużych oczkach tarki ser żółty. Posiekaj drobno koperek. Wymieszaj ser i koperek z mięsem z patelni.
Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Połącz z mąką i skrobią. Dodaj jedno jajko. Wyrób wszystkie składniki dłonią na jednolite ciasto. Dopraw do smaku solą.
Podziel ciasto na około 10 porcji. Z każdej uformuj płaski placek. Nałóż na niego farsz i szczelnie zlep, formując krokiety.
Roztrzep drugie z jajek w głębokim talerzu. Na drugi talerz przesyp bułkę tartą. Po kolei obtaczaj krokiety w jajku i w bułce. Wysmaż na rozgrzanej na patelni oleju – około 2 minuty po każdej ze stron.