Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety ziemniaczane z farszem to danie wywodzące się z kuchni podkarpackiej. Najlepiej serwować je z surówką warzywną i sosami.
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52457
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52457
Składniki
Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Przestudź.
Obierz i pokrój drobno cebulę. Zeszklij na oleju. Po chwili dołóż na patelnię mięso. Smaż, aż mięso się zarumieni. W trakcie smażenia dopraw je kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Przestudź.
Zetrzyj na dużych oczkach tarki ser żółty. Posiekaj drobno koperek. Wymieszaj ser i koperek z mięsem z patelni.
Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Połącz z mąką i skrobią. Dodaj jedno jajko. Wyrób wszystkie składniki dłonią na jednolite ciasto. Dopraw do smaku solą.
Podziel ciasto na około 10 porcji. Z każdej uformuj płaski placek. Nałóż na niego farsz i szczelnie zlep, formując krokiety.
Roztrzep drugie z jajek w głębokim talerzu. Na drugi talerz przesyp bułkę tartą. Po kolei obtaczaj krokiety w jajku i w bułce. Wysmaż na rozgrzanej na patelni oleju – około 2 minuty po każdej ze stron.