Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto morze czarne, to efektowny deser na specjalne okazje. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warte włożonego wysiłku. Tradycyjny przepis składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego kremem czekoladowym, frużeliną wiśniową i kremem śmietankowym. Wypiek zwieńczony jest chrupiącą, słodką bezą. Jeśli chcemy sobie ułatwić pracę w kuchni, możemy zrezygnować ze słodkiej bezy, a frużelinę zastąpić wiśniami z kompotu, które zanurzymy w kremie czekoladowym. Każda z wersji tego wypieku smakuje i wygląda niesamowicie.
tortownica o średnicy 26 cm, mikser
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 308
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 715
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 308
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 715
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 734
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 32
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, w trakcie ubijania do białek dodawaj stopniowo cukier. Mikser odstaw na bok. Do ubitej piany z białek dodawaj po jednym żółtku. Masę jajeczną mieszaj delikatnie drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodaj kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszaj do połączenia składników.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelej do formy. Biszkopt piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, opuść na podłogę z wysokości około 50 cm. Następnie odstaw na bok do wystudzenia.
Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawaj stopniowo cukier puder. Na koniec wsyp skrobię ziemniaczaną. Składniki wymieszaj. Sztywną, błyszczącą pianę z białek przełóż to tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Bezę susz w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni (z termoobiegiem) przez około 70 minut.
Otwórz słoik z wiśniami. Sok zlej do szklanki. Odsączone owoce przesyp do rondelka. W miseczce wymieszaj 100 ml wody z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Gotową mieszankę przelej do rondelka. Całość podgrzewaj do momentu uzyskania gęstej, kleistej konsystencji. Nie zapominaj o mieszaniu. Frużelinę odstaw do przestudzenia.
Wystudzony biszkopt wyciągnąć z formy. Podzielić na dwa równej wysokości blaty. Każdy z nich nasączyć sokiem z wiśni.
Przygotuj krem kakaowy: schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, do bitej śmietany dodaj serek mascarpone. Składniki miksuj do uzyskania gęstego kremu. Na koniec do kremu dodaj kakao. Składniki wymieszaj.
Pierwszy blat biszkoptu ułóż na paterze, przykryj go kremem kakaowym. Powierzchnię wyrównaj. Następnie ciasto przełóż drugim blatem, na który wyłóż przestudzoną frużelinę. Ciasto wstaw do lodówki.
Przygotuj krem śmietankowy: schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, do bitej śmietany dodaj serek mascarpone. Składniki miksuj do uzyskania gęstego kremu.
Wyjmij ciasto z lodówki, na wierzch frużeliny wyłóż krem śmietankowy. Górę zwieńcz kruchą bezą. Ciasto morze czerwone jest gotowe! Przed podaniem należy je jednak schłodzić przez minimum 6 godzin w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.