Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak sobie wczoraj siedziałam po obiedzie i pomyślałam aby wykombinować jakieś ciasto, no i wymyśliłam pomieszałam kilka swoich sprawdzonych przepisów i wyszło super ciacho. Nie to żebym się przechwalała ja nie z tych po prostu lubię kombinację i często je wykorzystuję w swojej kuchni.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32251
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5644
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 943
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32251
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 85
Składniki
Do miski dodać całe jajka oraz cukier, dokładnie zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na pulchną masę tak zwany kogel - mogel.
Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, oraz sodę i olej również zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką.
Gdy już ciasto mamy zmiksowane przygotować jabłka, obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić każde jabłko na cztery części. Żurawinę sparzyć gorącą wodą odczekać około 10 minut, następnie przecedzić przez sito aby pozbyć się wody.
Do zmiksowanego ciasta dodać przygotowaną żurawinę, wymieszać łyżką. Dodać mleko i ponownie wymieszać łyżką.
Do blaszki 12 * 40 wyłożonej papierem do pieczenia wylać większą część ciasta. ( ja papier moczę w wodzie i energicznym ruchem go prostuję wtedy lepiej układa się w blaszce ). Do mniejszej części ( tak około 8 łyżek ciasta ) wsypać kakao i wymieszać łyżką.
Na białe ciasto przez środek wylać ciasto kakaowe. ( Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany ). Jak już ciasto kakaowe jest wylane od początku do samego końca za pomocą końcówki łyżki zrobić tak zwane esy - floresy.
Na tak przygotowane ciasto położyć ponacinane jabłka ( najlepiej gdy są twarde ), na jabłka posypać cukier cynamonowy.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka.
Gdy ciasto już się upiecze studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i gdy jest chłodne wyjąć razem z papierem do pieczenia na ręcznik papierowy aby nie zaparowało od spodu. Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Ciasto wyszło bardzo smaczne nadaje się dla gości jak również do mleka lub gorącego kakao. Z wierzchu jest super chrupiące a w środku wilgotne, dodatek jabłka fajnie komponuje się z ciastem.