Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eklerki to przysmak, który z chęcią kupujemy w cukierni. Puszyste ciasto przełożone kremem budyniowym i oblane czekoladą kusi smakiem i wyglądem. Eklerki znakomicie sprawdzą się jako przekąska do popołudniowej kawy oraz jako deser np. po uroczystym obiedzie. Jak zrobić ciasto na eklerki? Podstawą eklerków jest ciasto parzone, które powstaje na skutek sparzenia mąki wraz z tuszem i wodą. Roztopione masło zagotowujemy wraz z wodą, po czym dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy masa ostygnie, wbijamy po jednym jajku, dokładnie ucierając ciasto. Jak nakładać ciasto na eklerki? Ciasto na eklerki najlepiej nakładać za pomocą rękawa cukierniczego z użyciem tylki „gwiazdki”.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1458
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1164
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1312
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 932
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1458
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1164
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1312
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 932
Składniki
Masło pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść w garnku. Następnie wlej wodę i całość zagotuj.
Po chwili zmniejsz ogień i wsyp mąkę. Całość bardzo energicznie mieszaj, najlepiej za pomocą kuchennej rózgi. Gdy masa zacznie odchodzić od ścianek garnka, zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Do chłodnej masy dodawaj po jednym jajku, zwróć uwagę, aby za każdym razem dokładnie wymieszać ciasto. Gotowe powinno być gładkie i bez żadnych grudek.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj równe porcje (najlepiej o długości 8 cm) na blaszkę natłuszczoną masłem.
Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 20-22 minuty, do zarumienienia.