Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eklerki to przysmak, który z chęcią kupujemy w cukierni. Puszyste ciasto przełożone kremem budyniowym i oblane czekoladą kusi smakiem i wyglądem. Eklerki znakomicie sprawdzą się jako przekąska do popołudniowej kawy oraz jako deser np. po uroczystym obiedzie. Jak zrobić ciasto na eklerki? Podstawą eklerków jest ciasto parzone, które powstaje na skutek sparzenia mąki wraz z tuszem i wodą. Roztopione masło zagotowujemy wraz z wodą, po czym dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy masa ostygnie, wbijamy po jednym jajku, dokładnie ucierając ciasto. Jak nakładać ciasto na eklerki? Ciasto na eklerki najlepiej nakładać za pomocą rękawa cukierniczego z użyciem tylki „gwiazdki”.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 45
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 712
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 58
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 45
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 712
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 58
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Składniki
Masło pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść w garnku. Następnie wlej wodę i całość zagotuj.
Po chwili zmniejsz ogień i wsyp mąkę. Całość bardzo energicznie mieszaj, najlepiej za pomocą kuchennej rózgi. Gdy masa zacznie odchodzić od ścianek garnka, zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Do chłodnej masy dodawaj po jednym jajku, zwróć uwagę, aby za każdym razem dokładnie wymieszać ciasto. Gotowe powinno być gładkie i bez żadnych grudek.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj równe porcje (najlepiej o długości 8 cm) na blaszkę natłuszczoną masłem.
Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 20-22 minuty, do zarumienienia.