Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sezonowymi owocami. To szybki i prosty w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Do jego przygotowania użyłam jabłek, nektarynek oraz fig, ale możemy dodać także inne owoce.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5298
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11728
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Składniki
Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy je z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę, a następnie dolewamy olej i kolejno maślankę*. * Maślanka oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową
Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec do ciasta dodajemy nasiona chia i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem obsypanym bułką tartą. Na wierzchu układamy pokrojone owoce* i posypujemy je dużą szczyptą cynamonu. * Owoce warto delikatnie oprószyć mąką, aby nie opadły na dno ciasta.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.
Do przygotowania ciasta świetnie nadadzą się także inne sezonowe owoce tj. śliwki, gruszki czy brzoskwinie. Na wierzch ciasta możemy również dodać ulubiony dżem i przełożyć go z owocami.
Ciasto po upieczeniu warto zostawić na 10 - 12 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wtedy "odpocznie", nie opadnie i będzie idealnie puszyste :)