Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pączki drożdżowe ze starego notatnika cioci Krysi. Wykonane według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie puszyste i delikatne. Nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Do nadziewania ciocia najczęściej wykorzystywała dżem różany lub domową konfiturę z wiśni. W bardziej nowoczesnej wersji można je nadziać kremem czekoladowym bądź pistacjowym. Gotowe pączki polej lukrem, ulubioną polewą lub oprósz cukrem pudrem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2409
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1548
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 558
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3691
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1443
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2409
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1548
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 558
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3691
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1443
Składniki
Do miski wkrusz świeże drożdże. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Mleko podgrzej i połowę wlej do drożdży. Składniki wymieszaj. Gotowy zaczyn odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia.
Do osobnej dużej miski przesyp pozostałą część mąki. Dodaj resztę cukru i mąki. Wbij jedno całe jajko i 4 żółtka. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i wlej wysokoprocentowy alkohol. Na koniec dodaj roztopione masło. Ciasto drożdżowe na pączki zagniataj dłońmi przez około 20 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno być odpowiednio napowietrzone, a pod koniec ugniatania powinno ładnie odchodzić od miski i dłoni.
Ciasto na pączki drożdżowe pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki wycinaj krążki.
Na połowę krążków wyłóż po łyżce nadzienia. Przykryj je od góry krążkami bez kremu. Brzegi starannie zlep ze sobą. Gotowe pączki przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pączki smaż na dobrze rozgrzanym oleju (olej o temperaturze około 180 stopni) z dwóch stron na brązowy kolor (po około 2 minuty z każdej strony).
Usmażone pączki wykładaj na talerze wyścielone ręcznikiem papierowym. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.