Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pączki drożdżowe ze starego notatnika cioci Krysi. Wykonane według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie puszyste i delikatne. Nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. Do nadziewania ciocia najczęściej wykorzystywała dżem różany lub domową konfiturę z wiśni. W bardziej nowoczesnej wersji można je nadziać kremem czekoladowym bądź pistacjowym. Gotowe pączki polej lukrem, ulubioną polewą lub oprósz cukrem pudrem.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Do miski wkrusz świeże drożdże. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Mleko podgrzej i połowę wlej do drożdży. Składniki wymieszaj. Gotowy zaczyn odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztop w rondelku i odstaw do wystudzenia.
Do osobnej dużej miski przesyp pozostałą część mąki. Dodaj resztę cukru i mąki. Wbij jedno całe jajko i 4 żółtka. Następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i wlej wysokoprocentowy alkohol. Na koniec dodaj roztopione masło. Ciasto drożdżowe na pączki zagniataj dłońmi przez około 20 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno być odpowiednio napowietrzone, a pod koniec ugniatania powinno ładnie odchodzić od miski i dłoni.
Ciasto na pączki drożdżowe pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki wycinaj krążki.
Na połowę krążków wyłóż po łyżce nadzienia. Przykryj je od góry krążkami bez kremu. Brzegi starannie zlep ze sobą. Gotowe pączki przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pączki smaż na dobrze rozgrzanym oleju (olej o temperaturze około 180 stopni) z dwóch stron na brązowy kolor (po około 2 minuty z każdej strony).
Usmażone pączki wykładaj na talerze wyścielone ręcznikiem papierowym. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.