Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe ciasto na rurki zapraszam jak robię
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 332
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 55
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1195
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 332
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 55
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1195
Składniki
Mąkę z sola daje do miski dodaje margarynę i śmietanę zagniatam ciasto które wstawiam na 1,5 do 2 godzin do lodówki .
Wyjmuje ciasto z lodówki biorę płowe i rozwalcowuje na stolnicy cienki placek w razie potrzeby podsypuje mąką by ciasto nam sie nie przyklejało do stolnicy .Rozwałkowany placek kroje na 1,5-2 cm paski które potem nakładam na specjalne foremki do rurek.
Ciasto nawijamy na foremki które delikatnie smaruje olejem by ciasto potem łatwo schodziło. nawijam paski od cieńszej strony foremki najłatwiej to robić kładąc foremkę na początku paska i rolując na ukoś do szerszej części. Dobrze zostawić sobie trochę wolnej foremki na końcu bez ciasta, to się przydaje przy wyjmowaniu ich z ciastek
Gotowe ciasto na foremkach układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia by sie nie dotykały smaruje roztrzepanym jajkiem. Piekę w nagrzanym piekarniku na rumiano 15 minut na środkowej ;polce bez termo obiegu.
Po upieczeniu ściągam ciasto z foremek ale trzeba uważać bo są gorące ,czekam chwile aż przestygną wypełniam bita śmietaną ,masa budyniową lub dżemem .Po dokładne wykonanie zapraszam na film. Smacznego.