Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakie powinno być ciasto na święta? Oczywiście pyszne, słodkie, ale także bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. A gdyby jeszcze wyglądało oszałamiająco… Ciasto z tego przepisu takie właśnie jest!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 47
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3554
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 101
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 47
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3554
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 101
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W miseczce wymieszaj gorącą kawę z mlekiem. Odstaw. W misie miksera utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Wbijaj po jednym jajku, dobrze mieszając pod każdym. Partiami wsypuj suche składniki na zmianę z mieszanką kawy i mleka. Dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelej do blachy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj krem. W misce utrzyj masło na puch. Dodaj cukier puder, kakao, ekstrakt i masło. Ubijaj przez kolejne 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstaw krem do lodówki na ok. 30 minut. Następnie przełóż go do rękawa cukierniczego. Udekoruj kremem wierzch ciasta w dowolny sposób. Wstaw ciasto do lodówki.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Włóż do niej pokruszoną czekoladę i odstaw na 2 minuty. Masę wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia. Z czasem powinna być coraz gęstsza. Wierzch ciasta udekoruj pierniczkami. Na koniec wykonaj artystyczne esy floresy polewą czekoladową. Ciasto na święta wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy.