Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielowarstwowy tort przekładany delikatnym kremem. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale efekt rekompensuje włożone starania. Doskonały wypiek na różnego rodzaju przyjęcia i uroczystości. Z pewnością podbije serca gości.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5725
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 114
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 656
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5725
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 114
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 126
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 656
Składniki
Twaróg wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy całe jaka, cukier, cukier waniliowy i miękkie masło. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Następnie przesiewamy do miski mąkę. Ciasto wyrabiamy dłońmi do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni.
Wyrobione ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdą część ciasta zawijamy w folię spożywczą. Kawałki ciasta wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
Schłodzone kawałki ciasta kolejno wyciągamy z lodówki. Dużą blachę wyścielamy papierem do pieczenia, pierwszy kawałek ciasta układamy na środku, rozwałkowujemy na cienki płat, następnie wycinamy z niego okrągły kształt (przykładamy duży talerz i przycinamy ciasto wokół jego brzegów). Resztę ciasta zostawiamy na pergaminie. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 6-8 minut. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Upieczone, odcięte resztki ciasta kruszymy dłońmi - posłużą nam do dekoracji góry ciasta.
Zabieramy się za przygotowanie kremu. Litr mleka przelewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy. W osobnej misce łączymy 0,5 l mleka z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy do momentu rozbicia wszystkich grudek.
Gotową mieszankę dodajemy małym strumieniem do gotującego się mleka. Składniki energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Powstałą masę budyniową odstawiamy na bok do wystudzenia.
Słodką śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia. Ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niej po łyżce przestudzonego budyniu. Składniki miksujemy na średnich obrotach. Gotowym kremem przekładamy upieczone płaty ciasta (kremu powinno nam wystarczyć na przełożenie ciasta oraz na udekorowanie jego brzegów oraz góry). Przełożony tort obsypujemy od góry i po bokach pokruszonymi kawałkami ciasta.
Tort wstawiamy do lodówki na całą noc do schłodzenia. Górę ciasta możemy dodatkowo udekorować sezonowymi owocami.