Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto tortowe, bo przekładane, na czekoladowym cieście w stylu biszkoptu. Ciasto lekko nasączyłam kawą i przełożyłam pysznym czekoladowym kremem nesqik. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie smaker.pl Ciasto jest przepyszne. Mięciutkie, wilgotne, rozpływa się w ustach. Może również posłużyć jako tort.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Jajka wybiłam do miski. Dosypałam cukier i na najwyższych obrotach miksera ubijałam je na puszystą masę. Mąkę przesiałam i wymieszałam z kakao naturalnym i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyłam ją z masą jajeczną. Na koniec do ciasta wmieszałam olej i przegotowaną i wystudzoną wodę. Ciasto przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka, w praktyce ok. 35-40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Wystudzone ciasto przekroiłam na trzy blaty. Dodatkowo odkroiłam górkę, która wyrosła mi na środku ciasta i pokruszyłam ją drobno. Mleko wlałam do garnka i rozmieszałam w nim proszki budyniowe, mąkę, kakao rozpuszczalne i kakao naturalne. Garnek ustawiłam na gazie i podgrzewałam ciągle mieszając, aż mleko się zagotowało i zgęstniało na budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny zmiksowałam miękkie masło i stopniowo dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Całość miksowałam do uzyskania jednolitego gładkiego kremu. Na dnie tortownicy ułożyłam pierwszy blat ciasta i nasączyłam go delikatnie 1/3 kawy. Na tym rozsmarowałam ok. 4 porządne łyżki kremu. Ułożyłam drugi blat ciasta, znów nasączyłam kawą i rozsmarowałam podobną porcję kremu. Na to ułożyłam trzeci blat ciasta, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu. Wierzch ciasta posypałam pokruszonym ciastem. Śmietanę podgrzałam i rozpuściłam w niej czekoladę połamaną na kawałki. Czekoladą polałam ciasto. Ciasto przed podaniem należy chłodzić minimum kilka godzin w lodówce.